Svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu 2021

Svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu 2021


Po odpovedi Kazahstana je zaradi korona virusa, je Svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu za člane in članice gostila Poljska. Tekmovanje je med 26. in 30. decembrom 2021 potekalo v poljski prestolnici Varšavi. Na tekmovanju je nastopilo kar 158 velemojstrov in 22 velemojstric, med njimi tudi aktualni svetovni prvak Magnus CarslenMed svetovno šahovsko elito si je nastop kot lanskoletna državna prvakinja v hitropoteznem šahu zagotovila tudi naša FIDE mojstrica Špela Kolarič.

TURNIR POSPEŠENEM ŠAHU

Tekmovanje v pospešenem šahu je potekalo med 26. in 28. decembrom. Svetovna prvakinja v pospešenem šahu je s pol točke prednosti (9 točk iz 11 partij) postala tretja nosilka, moška velemojstrica Alexandra Kosteniuk (RUS). Špela Kolarič je po slabšem začetku in nato nekoliko boljšem nadaljevanju osvojila štiri točke in pol, kar je zadoščalo za 81. mesto

REZULTATI – ŽENSKE

Svetovno prvak med člani je v pospešenem šahu postal 17-letni velemojster Nodirbek Abdusattorov. Nodirbek je v dodatnem dvoboju za prvaka premagal letošnjega izzivalca za svetovnega prvaka v klasičnem šahu Iana Napomniachtchija. Aktualni svetovni prvak v klasičnem šahu Magnus Carlsen je osvojil 3. mesto. 

TURNIR V HITROPOTEZNEM ŠAHU

Tekmovanje v hitropoteznem šahu je potekalo med 29. in 30. decembrom. Članice so odigrale 17 partij, med tem ko člani kar 21. Svetovna prvakinja v hitropoteznem šahu je postala komaj 17-letna Kazahstanka Bibisara Assaubayeva. Bibisara je poleg tega osvojila tudi naslov svetovne podprvakinje v pospešenem šahu. Špela Kolarič je osvojila 6 točk in 98 mesto.

Kar se tiče posamičnih nastopov v kategoriji članic sta bili za Špelo Kolarič to največji tekmovanji do sedaj v njeni šahovski karieri. Zagotovo je bila to za Špelo ena velika izkušnja, ki ji bo pomagala pri nadaljnji šahovski poti. 

Špela Kolarič (levo)

REZULTATI – ŽENSKE

Tako kot v pospešenem šahu je tudi v hitropoteznem šahu pri člani o svetovnem prvaku odločal dodatni dvoboj. Za prvaka sta se pomerila domači velemojster Jan-Krzysztof Duda in francoski velemojster Maxime Vachier-Lagrave. Naslov je z rezultatom 2 proti 1 šel v Francijo. Tretje mesto je osvojil čudežni deček Alireza Firouzja. Magnus Carlsen je osvojil le 12. mesto.

Svetovni prvaki in prvakinje v pospešenem in hitropoteznem šahu za leto 2021

URADNA SPLETNA STRAN

Foto: Anna Shtourman