Osnovnošolsko posamično in ekipno državno prvenstvo 2021 - online

Osnovnošolsko posamično in ekipno državno prvenstvo 2021 - online


V sredo, 21. aprila 2021 je potekalo Osnovnošolsko posamično in ekipno državno prvenstvo 2021. Tekmovanje je bilo letos zaradi korona ukrepov prestavljeno na splet. Kljub vsemu pa je na tekmovanju nastopilo kar 231 učencev in učenk s celotne Slovenije. Učenci in učenke so na spletnem portalu Lichess odigrali 9 partij v pospešenem šahu (10 min. + 5 sek. / pot.).  Za naslov državnih prvakov so se pomerili v štirih kategorijah, in sicer:

 • v kategoriji deklet do 12 let,
 • v kategoriji fantov do 12 let,
 • v kategoriji deklet do 15 let in 
 • v kategoriji fantov do 15 let.

Zelo uspešno so na tekmovanju nastopili kočevski učenci in učenke. Osvojili so kar dva naslova državnih prvakinj in dva naslova državnih podprvakov.

POSAMIČNE UVRSTITVE

DEKLETA DO 12 LET

Naslov državne prvakinje je po dodatnih kriterijih osvojila Meta Heric (OŠ Selnica ob Dravi). Najboljša Kočevka je bila Taja Levstik (OŠ Zbora odposlancev Kočevje). S šestimi osvojenimi točkami si je delila 4. mesto. V prvo deseterico se je z 9. mestom uvrstila še Eva Robida (OŠ Ob Rinži Kočevje). 

Taja Levstik in Eva Robida 

Ostale uvrstitve:

 • Mina Delič (OŠ Ob Rinži Kočevje) – 16. mesto
 • Nuša Nisa Šertelj (OŠ Ob Rinži Kočevje) – 21. mesto
 • Vanja Pugelj (OŠ Ob Rinži Kočevje) – 24. mesto
 • Anka Lavrič (OŠ Ob Rinži Kočevje) – 38. mesto

 

FANTJE DO 12 LET

Med fanti do 12 let je naslov državnega prvaka s točko prednosti osvojil Jernej Kozlovič (OŠ Koper). Na drugo mesto se je s sedmimi osvojenim točkami uvrstil Igor Jalovec (OŠ Ob Rinži Kočevje). Igor je tako dvema klubskima naslovoma državnega prvaka sedaj dodal še naslov državnega podprvaka med osnovnošolci. 

Igor Jalovec – državni podprvak med fanti do 12 let

DEKLETA DO 15 LET

Med dekleti do 15 let je državna prvakinja postala Kočevka Kiani Nia Šertelj (OŠ Ob Rinži Kočevje). Za Kiani je bila to prva posamična medalja na državnih prvenstvih. Prav tako je bila to tudi prva zlata osnovnošolska medalja za kočevske osnovnošolke na državnih osnovnošolskih prvenstvih.

Kiani Nia Šertelj – državna prvakinja med dekleti do 15 let

V prvo deseterico se je uvrstila še Lia Grišin (OŠ Ob Rinži Kočevje). Osvojila je 7. mesto.

Ostale uvrstitve:

 • Ajša Delič (OŠ Ob Rinži Kočevje) – 11. mesto
 • Tinkara Golja (OŠ Ob Rinži Kočevje) – 32. mesto
 • Isabela Klarič Kožar (OŠ Ob Rinži Kočevje) – 42. mesto

 

FANTJE DO 15 LET

Med starejšimi fanti je državni prvak postal Nejc Herega (OŠ Solkan). Za OŠ Ob Rinži Kočevje je nastopil Luka PetričLuka je s tremi osvojenimi točkami in pol je zasedel 55. mesto.

 

EKIPNA RAZVRSTITEV

DEKLETA DO 12 LET

V ekipni razvrstitvi med dekleti do 12 let so državne prvakinje postala Mariborčanke (OŠ Selnica ob Dravi). Podprvakinje so z ekipo OŠ Ob Rinži Kočevje postale Eva Robida, Mina Delić, Nuša Nisa Šertelj, Vanja Pugelj in Anka Lavrič.

Eva Robida, Mina Delić, Nuša Nisa Šertelj, Vanja Pugelj

DEKLETA DO 15 LET

Naslov državnih prvakinj med starejšimi deklicami pa je osvojila OŠ Ob Rinži Kočevje. Za ekipo so nastopile Kiani Nia Šertelj, Lia Grišin, Ajša Delić, Tinkara Golja in Isabela Klarič Kožar.

Kiani Nia Šertelj, Lia Grišin

REZULTATI

Foto: arhiv