Cimer in Mestek na prvenstvu NATA (leto 2009)

Cimer in Mestek na prvenstvu NATA (leto 2009)

Od 14. do 20. junija se je v Nemčiji, natančneje v Hammelburgu odvijalo vojaško šahovsko prvenstvo – zveze NATO. Slednjega sta se udeležila {readmorelink} preberi vec >> {/readmorelink} tudi dva kočevska šahista in sicer Štefan Cimer in Igor Mestek.

Oba sta si pridobila mesto v reprezentanci z odličnim nastopom na prvenstvu slovenske vojske, ki se je odvilo v mesecu maju v Bohinjski Beli. Tam je v konkurenci 12 šahistov vojakov iz osmih različnih enot zmagal Igor Mestek, odlično drugo mesto pa si je priigral upokojeni major Štefan Cimer.

Prvenstvo NATO je bilo izvedeno že dvajsetkrat in sicer prvič leta 1989 prav tu v Hammelburgu, tako, da je bilo to prvenstvo jubilejno in pomembno za ekipo Nemčije, ki je tedaj slavila (in potem še 13x). Nemčija je torej vojaška šahovska velesila, saj je v glavnem sestavljena iz mednarodnih mojstrov ratinga tudi preko 2500 točk ELO. Slovenija se je tekmovanja udeležila prvič lani v Bruslju, kjer se je od slovencev najbolje uvrstil Igor Mestek na 22.mesto.

Lansko tekmovanje pa je bilo zanimivo tudi zato, ker je zmagala ekipa Turčije, kjer se dogaja velik šahovski razcvet, Nemčija pa je morala počakati na potrditev svoje nadvlade do letos, ko je na svojih tleh slavila tako posamično, kot tudi ekipno. Prvak je torej letos postal nemec Andreas Schenk. Ekipno so Nemcem sledili Norvežani in Poljaki. Slovenija je od 17 držav prehitela le Španijo, Luxemburg in Kanado, saj nismo mogli dobiti četrtega igralca, ki bi bil dovolj dober za to tekmovanje.

Od slovencev je bil tako tudi letos najboljši Igor Mestek, ki je ob rekordni udeležbi 95 šahistov posamezno dosegel 20.mesto, Štefan Cimer pa je s stabilno igro in polovičnim izkupičkom točk dosegel solidno 54.mesto. Po ekipnem delu tekmovanja pa je bil odigran tudi hitropotezni turnir, na katerem pa je Igor Mestek s 16. mestom še izboljšal svoj uspeh, med drugimi pa je premagal celo letošnjega podprvaka-poljskega mojstra in tudi tretjeuvrščenega litvanskega mednarodnega mojstra.
Drugo leto bo tekmovanje v oktobru na Danskem in upamo, da se bo do tedaj Slovenija okrepila z igralcem ali dvema, ker bo potem realno pričakovati uvrstitev med pet najboljših šahovskih držav zveze NATO.

 

clip_image002

Fotografija: NATO reprezentanca Slovenije, z leve proti desni:
Papler Peter, Štefan Cimer, Matej Keršič, Igor Mestek